8 Kasım 2012 Perşembe

Kredi Kullanılabilecek Konutlar ve Özellikleri

Kredi kullanabileceğiniz konut, şehir içinde ya da dışında kat mülkiyeti ya da kat irtifakı tapusu olan mesken, konut, daire, BAK, kargir apt, kargir ev, avlulu ev, dubleks- tripleks mesken, çatı arası piyesli mesken vb." olabilir. Ancak konutun tamamlanmış ya da bankamız eksperi tarafından inşaat seviyesinin minimum %70 oranında tamamlanmış olduğunun belirlenmesi, ve yapı kullanma izin belgesinin (iskân) alınmış olması gerekir. Satın alınacak konutta yaş sınırı yoktur.

Satın alacağım konutun konut kredisine uygun olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
“Kat Mülkiyet” veya “Kat İrtifak” Tapusu olan ve “tapunun niteliği(vasfı)” veya “edinme sebebi” kısmında; “mesken, konut, daire, BAK, kargir apt, kargir ev, avlulu ev, dubleks- tripleks mesken, çatı arası piyesli mesken vb. “ifadelerin yer alması halinde konut kredisi olarak değerlendirme yapılabilir.
Arsa tapusuna istinaden konut kredisi kullandırılmamaktadır. Ancak arsa üzerinde bina olması ve tapuya ilave olarak yapı kullanım izin belgesi veya yapı ruhsatının olması durumunda binanın tamamının satın alınıyor olması ve tamamına ipotek konulması koşuluyla söz konusu kredi başvuruları değerlendirilebilir.

Yapımı devam eden konutlar için kredi kullanılabilir mi?

Sadece tamamlanmış konutlar için Konut kredisi kullandırılmaktadır. Bununla beraber eksper raporunda inşaat seviyesi %70’in üzerinde(konutun kaba inşaatının yanı sıra dış cephesinin tamamen bitmiş olması gerekmektedir) olarak belirtilen kat irtifak tapusu oluşmuş konutlar için kredi değerlendirmeye alınmaktadır.

Satın alacağım konutun yalnızca kat irtifak tapusu var ancak yapı kullanım izin belgesi yok/iskanı yok, kredi kullanabilir miyim?

Evet. Bağımsız eksperimiz tarafından ekspertizi yapılan ve değer biçilen konutlar için kredilendirme yapılabilmektedir.

Ortak mülkiyet için Konut kredisi kullanılabilir mi?

Ortak mülkiyette sadece karı-koca adına alınacak konutlara istisna uygulanabilir. Bu durumda tapu senedi eşler adına ortak düzenlenecek ancak kredi eşlerden biri adına tahsis edilecektir. Teminat olarak konutun tamamına ipotek konulacak olup, diğer eşin sözleşmeye kefil ve ipotek veren olarak imzası alınacaktır.

Bunun dışındaki ortak mülkiyetli tapulu konutlar için Konut kredisi kullandırılmaz.

Tapusu olmayan konutlar için Konut kredisi kullanılabilir mi?

Tapusu olmayan konutlar için kredi kullandırılması mümkün değildir.
Ancak; Kooperatiften satın alınacak ve halen kat irtifak tapusu oluşmamış konutlar için kooperatiften alınacak üyelik devrine ilişkin belge ve satış vaadi sözleşmesine istinaden yukarıda belirtilen özelliklere sahip başka bir konutun ipotek alınması koşulu ile kredi kullandırılması da mümkündür.

Ancak kooperatif üyelerinin ferdileşme amacıyla (kooperatifin üyeler adına tapu tescili yaptırması) kooperatife kalan borçların finansmanı için talep edilen kredi konut kredisi olarak değil ev geliştirme kredisi olarak kullandırılabilir.

Satın alacağım evin tapusu hacizli. Kredi kullanabilir miyim?

Tapu üzerinde herhangi bir takyidat (haciz, ipotek, yıkım kararı, intifa hakkı vb. şerhler) olması halinde takyidatlar kaldırılmadan kredi kullandırılamaz.

Eskiden aldığım bir ev için şimdi konut kredisi kullanabilir miyim?

Konut kredisi kullanabilmek için tapu tarihinin en fazla 1 ay olması gerekmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder